Om Celltom

Kræft: Bedre diagnostik og behandling takket være moderne mikroskopimetoder

Den visuelle fremstilling af mikroskopiske forandringer i menneskelige celler, som ledsages af kræftsygdomme, er afgørende for deres diagnostik og behandling. Moderne mikroskopimetoder hos de stærke universitetshospitaler og hos vigtige forsknings- og udviklingslaboratorier i regionen på dansk og tysk side (OUH og UKSH) gør det muligt, at undersøge disse forandringer hurtigt og pålideligt. Ved at kombinere nye og komplementære teknikker vil diagnostikken blive kraftigt forbedret og valideret af hospitalerne. Hertil mangler der dog hidtil en grænseoverskridende vidensudveksling mellem forsknings- og udviklingsinstitutioner, hospitaler og interesserede virksomheder.

En VISION som innovationshub

Målet med Celltom-projektet er at kombinere de avancerede teknikker og at gøre dem tilgængelige på tværs af sektorer i hele grænseregionen. Hertil vil Celltom etablere et virtuelt servicecenter for biomedicinsk mikroskopi (VISION), der fungerer som kontaktpunkt for interesserede forskningsinstitutioner, læger og virksomheder, der vil gøre brug af de nye mikroskopiteknikker. Derudover vil servicecentret fungere som omdrejningspunkt for regionale medicoteknologi-virksomheder. I en senere projektfase skal VISION inddrage virksomheder fra fødevareindustrien og på mellemlang sigt også åbnes op for andre sektorer. Dermed fører Celltom til et vidensløft i Interreg Deutschland-Danmark programregionen indenfor vedvarende innovation, som skaber nye jobs og arbejdskraft.

Sammen for regionen

Alt dette er kun muligt i et grænseoverskridende samarbejde, i hvilket partnerne kombinerer deres komplementære mikroskopiteknologier og ekspertise. Biomedizinisches Institut ved Universität zu Lübeck (BMO) og Medizinisches Laserzentrum Lübeck (MLL) bidrager med topmoderne optiske teknologier, medens Mads Clausen Instituttet ved Syddansk Universitet råder over et Helium-ion-mikroskop, som er unikt i og ud over regionen. Denne kombination skaber rammerne for at kunne udvikle nye og pålidelige diagnosemetoder, der gør det muligt for lægerne, hurtigt at kontrollere – under operationen – om en tumor er blevet fuldstændig fjernet. UKSH og OUH vil validere de nye teknologier. Derudover vil hele programområdet få gavn af resultaterne gennem inddragelsen af de geografisk adspredte netværkspartnere (hospitaler, virksomheder, klynge- og teknologitransfer-organisationer).

Opbygning af kompetencer & fremme af vidensdelingen

Endeligt fokuserer Celltom også på den nødvendige kompetenceopbygning og dets overførsel fra det medicinske område til fødevareindustrien og materialevidenskaberne, hvor innovative mikroskopimetoder også er yderst relevante. Uddannelsen af højtkvalificeret personale indenfor mediko- og mikroskopiteknologi – en afgørende faktor for en konkurrencedygtig region – vil dermed blive styrket.