Celltom giver os adgang til det mest moderne imaging-apparatur på verdensplan og fremmer regionens renommé som en europæisk førsteklasses MedTech-region.
– Prof. Dr. Robert Huber, projektleder ved MLL
Vores betydning for projektet
Robert Huber, arbejdsgruppeleder ved Medizinisches Laserzentrum Lübeck, har opfundet en helt ny type mikroskop, der kan identificere typen og mængden af molekyler inde i en celle. Teknikken kaldes “Time-encoded Raman sensing” (TiCo-Raman) og er en speciel form for stimuleret Raman-spredning (SRS). Den kan i princippet opnå højkvalitetsbilleder af celler uden den sædvanlige histologiproces, der kan tage flere timer. TiCo-Raman teknikken er således særdeles relevant for Celltoms forskningsbestræbelser på at evaluere, hvordan man kan forbedre kræftoperationer i fremtiden ved hjælp af hurtig histopatologi. Det unikke ved TiCo-Raman-systemet i sammenligning med andre Raman-teknikker er, at teknologien nemt kan overføres til klinisk brug, da det er robust, pålideligt og billigt.
Robert Hubers mangeårige erfaring med de hidtil hurtigste apparater til optisk koherænstomografi, som førte til en spin-off-virksomhed fra hans gruppe, vil tilføre projektet yderligere værdi, når det gælder fremtidig kommercialisering.
MLL har mange års erfaring med at bygge bro mellem forskning og anvendelsesmuligheder. Dette betyder konkret, at nye grundlæggende forskningsresultater og opfindelser, ofte opnået af BMO, har haft succes med at blive kommercialiseret af MLL. Eksempler inkluderer OCT-udstyr til oftalmologi, udviklingen af selektiv laserbehandling af øjne samt aktiv feedback af laserbehandling.
MLL’s deltagelse vil øge chancerne for, at projektet kan blive en kommerciel fordel for regionen. Ved at levere funktionelle demonstrationsmodeller og prototyper til brug i kliniske vurderinger, bygger projektet bro fra proof-of-principle til et certificeret medicinsk produkt. For eksempel byggede og testede MLL i samarbejde med partnere fra Universitätsklinik Schleswig-Holstein intraoperativ OCT (iOCT) indenfor neurokirurgi og oftalmologi. Den oparbejdede erfaring var basis for udviklingen af iOCT-systemer, som i dag sælges af OptoMedical Technologies. Det vurderes, at flere end 40 arbejdspladser i Lübeck alene udsprang af MLL’s arbejde indenfor OCT.
Centret vil i øvrigt drive det planlagte mikroskopi-servicecenter VISION, som tager imod forskeres, hospitalers og virksomheders prøver til kombinerede HIM-, OCM- og Raman-undersøgelser.
Projektets betydning for os
Gennem deltagelse i projektet kan MLL udvide sit netværk til Skandinavien og drage nytte af de danske partneres styrker og kompetencer. Den direkte adgang til den nyeste Helium ion-mikroskopi vil være til fordel for MLL frem for lignende institutioner.
Medarbejdere i projektet
Prof.Dr.rer.nat. Robert Huber, arbejdsgruppeleder
Koordinering af forskning, udvikling, ledelse og publikationstiltag.. Co-supervisor for implementeringen af VISION imaging centret.
Kevin Fischer, leder af administrationen
Økonomiansvarlig
Kontakt
Medizinisches Laserzentrum Lübeck
Peter-Monnik-Weg 4
23562 Lübeck
Tyskland
Tlf.: +49 451 3101-3281
Fax: +49 451 3101-3282